Sposób przygotowania:
Czekolada Korzenna
Czekoladę łamać na małe kawałki i etapami wrzucać do rozgrzanego garnka rozcierając ją z mlekiem (około 3-4 szklanek na tabliczkę). Następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia i zgęstnienia. Gorzką czekoladę należy dobrze dosłodzić, dosypać cynamonu, kardamonu i imbiru według preferencji a także wrzucić do garnka gwiazdkę goździka i ziarno pieprzu. Podgrzewać, cały czas mieszając. Do filiżanek wrzucamy dużą łyżkę lodów waniliowych, następnie zalewamy go gorącą czekoladą i pokrywamy z wierzchu bitą śmietaną.Jeżeli ktoś nie ma ochoty na cukrochłonny i męczący proces dosładzania może użyć czekolady mlecznej, aczkolwiek masa nie będzie tak gładka jak zrobiona na bazie gorzkiej.Smacznego! :)