Sposób przygotowania:
Czekoladowa babka Wielkanocna
Jajka ubijasz z cukrem. Ja miksuję ok. 15 - 20 min, tak żeby te jajka dobrze się ubiły i były puszyste. Dodajesz powoli mąkę po trochu i miksujesz na małych obrotach. Dalej proszek do pieczenia. Potem orenżada. I dalej miksujesz. Rób to w wysokiej misce, bo po dolaniu orenżady trochę chlapie i na końcu olej i to wszystko miksujesz.
Połowę wlewasz do formy na babkę, do pozostałej połowy dosyp kakao, wymiksuj i wlej na to białe ciasto. Jeżeli robisz to w formie do babki to tak na 3/4 jej pojemności, bo ona sporo urośnie.
Piecze się 1 godzinę w 180 stopniach. Ja po upieczeniu od razu jej nie wyjmuję, tylko trzymam z pół godziny w piekarniku. Jak wystygnie to polewam górę polewą o smaku czekolady deserowej.
A i pamiętaj jeszcze o kakao, żeby te łyżki były takie płaskie, bo ja raz wsypałam czubate i to było za ciężkie i wyszedł zakalec. Ta babka jest znakomita. Wypróbuj.
Połowę wlewasz do formy na babkę, do pozostałej połowy dosyp kakao, wymiksuj i wlej na to białe ciasto. Jeżeli robisz to w formie do babki to tak na 3/4 jej pojemności, bo ona sporo urośnie.
Piecze się 1 godzinę w 180 stopniach. Ja po upieczeniu od razu jej nie wyjmuję, tylko trzymam z pół godziny w piekarniku. Jak wystygnie to polewam górę polewą o smaku czekolady deserowej.
A i pamiętaj jeszcze o kakao, żeby te łyżki były takie płaskie, bo ja raz wsypałam czubate i to było za ciężkie i wyszedł zakalec. Ta babka jest znakomita. Wypróbuj.