et1978

et1978

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Czekoladowa babka Wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na tą babkę pochodzi ze zbiorów mojej babci. Zawiera tylko proste składniki, które ma w kuchni każda Pani domu. A efekt końcowy zachwyca smakiem, finezją i długo trwającą świeżością. Doskonała na wielkanocny stół, ale również na inne okazje.

Czekoladowa babka Wielkanocna

Składniki:

Czekoladowa babka Wielkanocna

Na ciasto

  • Składniki:
  • 5 jaj
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka orenżady
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Czekoladowa babka Wielkanocna
Jajka ubijasz z cukrem. Ja miksuję ok. 15 - 20 min, tak żeby te jajka dobrze się ubiły i były puszyste. Dodajesz powoli mąkę po trochu i miksujesz na małych obrotach. Dalej proszek do pieczenia. Potem orenżada. I dalej miksujesz. Rób to w wysokiej misce, bo po dolaniu orenżady trochę chlapie i na końcu olej i to wszystko miksujesz.

Połowę wlewasz do formy na babkę, do pozostałej połowy dosyp kakao, wymiksuj i wlej na to białe ciasto. Jeżeli robisz to w formie do babki to tak na 3/4 jej pojemności, bo ona sporo urośnie.

Piecze się 1 godzinę w 180 stopniach. Ja po upieczeniu od razu jej nie wyjmuję, tylko trzymam z pół godziny w piekarniku. Jak wystygnie to polewam górę polewą o smaku czekolady deserowej.

A i pamiętaj jeszcze o kakao, żeby te łyżki były takie płaskie, bo ja raz wsypałam czubate i to było za ciężkie i wyszedł zakalec. Ta babka jest znakomita. Wypróbuj.