iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka czekoladowa z maślanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przepyszna babka czekoladowa jest bardzo czekoladowa w smaku i wilgotna idealna do popołudniowej kawy lub herbatki.

Babka czekoladowa z maślanką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka czekoladowa z maślanką

 

  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 120 gram maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa z maślanką

ETAP 1:

Babka czekoladowa z maślanką
Masę czekoladową odstawić do wystudzenia.

Mleko, olej i masło podgrzać w garnku dodać kakao i mieszając zagotować, wyłączyć gaz i dodać połamaną czekoladę mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady, odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Babka czekoladowa z maślanką
Ciasto ucierać najlepiej przy pomocy robota.

Kiedy masa czekoladowa przestygnie dodać do niej cukier i wymieszać, następnie dodać żółtka jajek i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając dodać maślankę,

ETAP 3:

Babka czekoladowa z maślanką
Po dodaniu piany mieszać bardzo delikatnie.

a na koniec ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie napełnić ją ciastem.

Piec w temp. 180 st około 1 godziny do suchego patyczka po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.