Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Karczek miodowo-czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Choć tak przygotowane mięsko jest bardzo kaloryczne, warto od czasu do czasu sobie na nie pozwolić ze względu na wspaniały smak i soczystość.

Karczek miodowo-czosnkowy

Składniki:

Karczek miodowo-czosnkowy

 

  • 75 dag karkówki bez kości
  • 3 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 3-4 łyżki stołowe miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karczek miodowo-czosnkowy

Przygotowanie mięsa:

Karczek miodowo-czosnkowy
Karkówka wieprzowa z przyprawami i papryką

Mięso umyć, podzielić na 6 plastrów, rozbić. Z każdej strony natrzeć papryką, solą i pieprzem.

Marynowanie mięsa:

Karczek miodowo-czosnkowy
Karkówka wieprzowa nasmarowana miodem i czosnkiem

Każdy plaster karczku posmarować z obu stron miodem za pomocą pędzelka.

Wierzch posypać odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku. Znów kolejny plaster z obu stron nasmarować miodem i posypać czosnkiem.

Czynność powtarzać do wyczerpania mięsa.

Smażenie mięsa:

Karczek miodowo-czosnkowy
Owinięty folią spożywczą talerz z karkówką

Talerz z mięsem owinąć folią spożywczą i odłożyć na minimum pół godziny do lodówki, a najlepiej na noc.

Smażyć po 4-5 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!