Sposób przygotowania:
Babka czekoladowa z płatkami jaglanymi
Najpierw rozpuszczamy masło i smarujemy foremkę i posypujemy bułką bartą. Przesiewamy mąki i mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia płatkami jaglanymi i żurawiną wymieszać. Chałwę dajemy na talerzyk rozdrabniamy widelcem. Rozbijamy jajka i rozdzielamy do miski dajemy białka, a do miseczki wlewamy żółtka.
Zaczynamy przygotowanie babki od ubijania białek z odrobiną soli, podczas ubijania wsypujemy stopniowo cukier, aż masa będzie lśniąca.
Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do powstałej masy dodajemy po łyżce majonezu ubijamy dodajemy chałwę mieszamy mikserem na niższych obrotach miksera.
Do masy wsypujemy sypkie składniki i dodajemy aromat mieszamy delikatnie ja robię to już ręcznie.
Masę wkładamy do przygotowanej foremki lekko wygładzamy górę. Nagrzewamy piekarnik 175 st wkładamy foremkę i pieczemy około 50 minut najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Upieczoną babkę studzimy najlepiej na desce drewnianej.
Zimną babkę dekorujemy dowolnie. polewą czekoladową i posypujemy ozdobami.
POLECAM!!!
Zaczynamy przygotowanie babki od ubijania białek z odrobiną soli, podczas ubijania wsypujemy stopniowo cukier, aż masa będzie lśniąca.
Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do powstałej masy dodajemy po łyżce majonezu ubijamy dodajemy chałwę mieszamy mikserem na niższych obrotach miksera.
Do masy wsypujemy sypkie składniki i dodajemy aromat mieszamy delikatnie ja robię to już ręcznie.
Masę wkładamy do przygotowanej foremki lekko wygładzamy górę. Nagrzewamy piekarnik 175 st wkładamy foremkę i pieczemy około 50 minut najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Upieczoną babkę studzimy najlepiej na desce drewnianej.
Zimną babkę dekorujemy dowolnie. polewą czekoladową i posypujemy ozdobami.
POLECAM!!!
gusia1000
gosia56
Tak racja bardzo dobra babka i zawsze się udaje ;)