Sposób przygotowania:
Czekoladowa fantazja
Żelatynę namoczyć. Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem. Czekoladę rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej, 1/3 wylać na blachę, odstawić, aby dobrze zastygła. Gruszki odsączyć, syrop zachować. Owoce pokroić w drobną kostkę. Żółtka, cukier waniliowy, 5 łyżek syropu z gruszek i sok cytrynowy ubić trzepaczką na gęsty krem w ciepłej kąpieli wodnej, do ciepłej masy dodać żelatynę i pozostałą czekoladę, dobrze wymieszać, odstawić do wystudzenia. Z czekolady wystudzo-nej na blasze wyciąć kwadraty (10x10 cm) i 10 gwiazdek. 375 ml śmietany ubić z cukrem na sztywno. Bitą śmietanę i gruszki dodać do kremu czekoladowego, wymieszać. Krem przełożyć do tortownicy, wstawić na 3 godz. do lodówki. Pozostałą śmietanę ubić, włożyć do szprycy. Przed podaniem wycisnąć ozdobne rozetki wokół spodu i na wierzchu deseru. Boki obłożyć kwadratami z czekolady. Gwiazdki ułożyć na rozetkach z bitej śmietany. Udekorować kawałkami orzechów.