haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Czekoladowa lawa, czyli Chocolate fondants

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jezioro czekolady wylewające się z cudownie delikatnych czekoladowych kubeczków. Deser, który powala na kolana od pierwszego kęsa. Niezwykła kombinacja ciastka czekoladowego i sufletu. Uwierzcie mi: to jest boskie!

Czekoladowa lawa, czyli Chocolate fondants Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa lawa, czyli Chocolate fondants

 

  • 25 g niesolonego masła
  • 175 g czekolady
  • 75g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 25 g maki
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • opcjonalnie: 12 sztuk malin, wiśni lub owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Czekoladowa lawa, czyli Chocolate fondants
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. 4 kokilki wysmaruj w środku masłem

3. Pokrusz czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź.

4. Zmiksuj masło z cukrem, aż będą białe, następnie, nie przerywając miksowania wbijaj jajka po jednym.

5. Teraz użyj trzepaczki. Zmieszaj masę jajeczna z przesiana maka, a kiedy się połączy dodaj rozpuszczona i ostudzona czekoladę i ponownie wymieszaj.

6. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.

7. Napełnij kokilki i piecz w nagrzanym piekarniku 8 minut.

8. Wyjmij z piekarnika, natychmiast odwróć i przełóż bezpośrednio na talerzyki do ciast.

9. Podawaj z lodami waniliowymi i malinami, wiśniami lub owocami leśnymi.

10. Fondanty w środku muszą być płynne.
Czekoladowa lawa, czyli Chocolate fondants
Rozgrzej piekarnik i wysmaruj kokilki masłem
Czekoladowa lawa, czyli Chocolate fondants
Przygotuj masę jajeczna i połącz ją z płynna czekoladą
Czekoladowa lawa, czyli Chocolate fondants
Masę z czekolada mieszamy używając trzepaczki lub łopatki
Czekoladowa lawa, czyli Chocolate fondants
Gorące kokilki odwracamy i wykładamy ciastka na talerzyki.