gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Herbaciane kluski z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, aromatyczne kluski z makiem. Potrawa Wigilijna podawana w wielu domach. Polecam wypróbowanie przepisu.

Herbaciane kluski z makiem

Składniki:

Herbaciane kluski z makiem

Mak

Kluski

  • 500 ml gorącej wody,
  • 2 saszetki pomarańczowo-brzoskwiniowej herbaty,
  • 500 g mąki,
  • garść mąki ziemniaczanej,
  • kilka łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

Herbaciane kluski z makiem
Mak;

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mleko i mak. Chwilkę dusimy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilkę dusimy.

Kluski;

Herbatę zaparzamy. Mąki przesiewamy, wlewamy gorącą herbatę. Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej. Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15-20 minut.

Do dużego garnka wlewamy wodę. Ciasto rwiemy na malutkie kawałeczki, możemy również rozwałkować i pokroić na dowolny kształt. Wrzucamy kluski do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia (4-5 minut).

Kluski odcedzamy i łączymy z makiem.

Smacznego