Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Już sam zapach puddingu sprawia, że ma się na niego nieodpartą pokuuusę! Jest po prostu przepyszny i doskonale komponuje się ze zdrową bitą śmietaną sporządzoną na bazie mleczka kokosowego.

Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki

Pudding:

  • 1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml)
  • 3 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Kokosowa bita śmietana:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki

Bita śmietana:

Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki
Do puddingu można użyć zwykłej bitej śmietany.

Puszkę z mlekiem kokosowym chłodzić w lodówce przez minimum 24 godziny, a najlepiej przez 2-3 dni.

Po tym czasie mleko otworzyć (nie można go potrząsać) i oddzielić część stałą od płynnej.

Twardą część wymieszać z cukrem pudrem i całość ubić na sztywno.

Perełki:

Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki
Perełki powinny być zalane mlekiem kokosowym.

Perełki zalać mlekiem kokosowym i odstawić na godzinę.

Pudding:

Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki
Masa z tapioką podczas stygnięcia zgęstnieje.

Do perełek z mlekiem dodać cukier waniliowy oraz sól.

Całość gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż perełki będą miękkie i przezroczyste.

Masę przelać do pucharków i wystudzić.

Podanie:

Waniliowo-kokosowy pudding z perełek tapioki
Podawać po schłodzeniu udekorowany bitą śmietaną.

Schłodzony pudding udekorować bitą śmietaną.


Tagi:

deser