Sposób przygotowania:
Czekoladowa panna cotta
Żelatynę zalać wodą, odstawić na ok 5 minut, żeby napęczniała. Podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści ( to może chwilę potrwać- jeżeli w międzyczasie śmietanka zacznie się gotować to zestawić z ognia i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady). Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna się rozpuści. Na koniec wlać kawę i likier kawowy. Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Schłodzić w lodówce aż stężeje ( minimum 4 godziny). Podawać schłodzone. Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je zanużyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk. Ozdobić sezonowymi owocami lub wiórkami startej czekolady (ciemnej lub białej).