wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

SUPERPRZEPIS

Czekoladowa panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały deser na lato - czekoladowa wersja panna cotty

Czekoladowa panna cotta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowa panna cotta

 

  • 1/2 litra śmietanki 30%
  • 30 g cukru pudru
  • 90 gr gorzkiej czekolady
  • łyżeczka kawy zaparzonej w małej ilości wody
  • 12 g żelatyny
  • 2 łyżki likieru kawowego

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa panna cotta
Żelatynę zalać wodą, odstawić na ok 5 minut, żeby napęczniała. Podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści ( to może chwilę potrwać- jeżeli w międzyczasie śmietanka zacznie się gotować to zestawić z ognia i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady). Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna się rozpuści. Na koniec wlać kawę i likier kawowy. Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Schłodzić w lodówce aż stężeje ( minimum 4 godziny). Podawać schłodzone. Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je zanużyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk. Ozdobić sezonowymi owocami lub wiórkami startej czekolady (ciemnej lub białej).
Czekoladowa panna cotta
Śmietana z rozpuszczoną czekoladą przed włożeniem do lodówki

Tagi:

kawa czekolada