Sposób przygotowania:
Panna cotta z pijaną śliwkąETAP 1:
Warstwa śmietanowa;
Śmietankę przelać do rondelka, wymieszać z wydrążonymi ziarenkami wanilii i cukrem, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
Żelatynę w listkach przygotowac jak w przepisie na opakowaniu, namoczoną dodać do śmietanki i wymieszac.
Rozlać do pucharków, zostawić do stężenia.
ETAP 2:
Umyte i wydrążone śliwki pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać goździki, zagotować, wlać rum i dusić aż zaczną się rozpadać. Zestawić z ognia, połączyć z żelatyną przygotowaną tak samo jak w warstwie waniliowej, wymieszać, zostawić do całkowitego wystudzenia, zimne wyłożyć na warstwę waniliową, udekorować świeżymi plasterkami śliwek, dobrze schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin.
Podawać.
SylaUla
cherry