2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Panna cotta z pijaną śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna o wyrazistej waniliowej nucie warstwa galaretki śmietanowej i ślwiki duszone w rumie, to połączenie na zimno w deserze jest doskonałe! Przekonajcie się sami :)

Panna cotta z pijaną śliwką

Składniki:

Panna cotta z pijaną śliwką

 

  • Warstwa waniliowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 1 laska wanilii
  • ½ szklanki cukru
  • 4 listki żelatyny

 

  • Warstwa śliwkowa
  • 10 dojrzałych ciemnych śliwek
  • 1-2 łyżki cukru brązowego trzcinowego (zależy jak słodkie są śliwki)
  • 2 łyżki wody
  • 1 goździk
  • 50 ml rumu
  • 2 listki żelatyny

Sposób przygotowania:

Panna cotta z pijaną śliwką

ETAP 1:

Warstwa śmietanowa;
Śmietankę przelać do rondelka, wymieszać z wydrążonymi ziarenkami wanilii i cukrem, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
Żelatynę w listkach przygotowac jak w przepisie na opakowaniu, namoczoną dodać do śmietanki i wymieszac.
Rozlać do pucharków, zostawić do stężenia.

ETAP 2:

Umyte i wydrążone śliwki pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać goździki, zagotować, wlać rum i dusić aż zaczną się rozpadać. Zestawić z ognia, połączyć z żelatyną przygotowaną tak samo jak w warstwie waniliowej, wymieszać, zostawić do całkowitego wystudzenia, zimne wyłożyć na warstwę waniliową, udekorować świeżymi plasterkami śliwek, dobrze schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin.

Podawać.