SUPERPRZEPIS

Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem Więcej zdjęć (4)

Przepyszny włoski deser ze świeżymi śliwkami. Zrobiłam go pierwszy raz, ale i nie ostatni, bo zachwycił gości.
Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony.

Składniki:

Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem

 

Sos śliwkowy :

  • śliwki - 15 szt
  • koniak -2 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • woda -3 łyżki

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem
Żelatynę zalać odrobiną wody, odstawić do napęcznienia.

Do rondla wlać mleko, śmietanę, dodać cukier, na bardzo małym ogniu doprowadzić do podgrzania.

Zestawić rondel z ognia, dodać do śmietanki napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać.

Przelać całość do szklanek i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Sos śliwkowy:

Śliwki umyć, osączyć, wypestkować, pokroić w plastry.

Przełożyć śliwki do rondla, podlać wodą, dodać cukier i na wolnym ogniu lekko przesmażyć, zdjąć z ognia rondel, dodać koniak, wymieszać.

Na zastygniętą panna cottę wyłożyć sos śliwkowy,odstawić do lodówki do schłodzenia.
Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem
Śliwki opłukane osuszone wypestkowane i pokrojone w plastry
Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem
Pokrojone śliwki przełożone do rondla z cukrem
Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem
Śliwki zostały przesmażone na ogniu i wymieszane z koniakiem

Tagi:

deser