SUPERPRZEPIS

Czekoladowa pianka

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Czekoladowa pianka

Przepyszny deser na zimno przygotowany na bazie śmietanki i czekolady więc jest to deser dla tych co nie liczą kalorii.

Składniki:

Czekoladowa pianka

Pianka ciemna:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Pianka biała:

dodatkowo:

  • owoce u mnie grejpfrut
  • 12 okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Czekoladowa pianka

ETAP 1:

Czekoladowa pianka
Czekolady rozpuścić i przestudzić.

Czekolady ciemne połamać, dodać do nich kawę i niewielką ilość śmietanki, rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić pozostałą śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać czekoladę i dokładnie wszystko połączyć.

ETAP 2:

Czekoladowa pianka
Z biała czekolada postąpić jak z ciemną.

Czekolady ciemne połamać, dodać do nich kawę i niewielką ilość śmietanki, rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić pozostałą śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać czekoladę i dokładnie wszystko połączyć.

ETAP 3:

Czekoladowa pianka
Na dnie pucharków ułożyć biszkopty.

Na dnie pucharków do deserów ułożyć po dwa biszkopty nasączone kawą rozpuszczalną i na nich rozłożyć ciemną piankę, następnie białą i na wierzchu ułożyć owoce. Deser odstawić do lodówki na kilka godzin, aby pianka zastygła.