SUPERPRZEPIS

Sernik z brzoskwiniami i czekoladową pianką

  • 6
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Sernik z brzoskwiniami i czekoladową pianką Więcej zdjęć (5)

Pyszny , wilgotny sernik z brzoskwiniami, pianka czekoladowa to udana modyfikacja. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , piekę około godziny.
Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku.

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami i czekoladową pianką

 

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 25 dag margaryny Kasia
  • 5 żółtek z dużych jaj
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ser:
  • Kg sera mielonego ( u mnie Pilos)
  • 15 dag Kasi lub masła
  • 1 jajko
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • Łyżeczka cukru z wanilią
  • Pianka:
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 białek ( pozostałe z ciasta kruchego)
  • Szczypta soli
  • Budyń czekoladowy
  • Dodatkowo brzoskwinie z puszki ( 5-6 połówek)

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami i czekoladową pianką
Najpierw przygotowuję ciasto, z podanych składników dobrze zagniatam , dzielę go na dwie części, jedną większa na spód, drugą mniejszą na wierzch, mniejszą formuję w kulę i wkładam do zamrażarki. Spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24 x 36 ) wylepiam przygotowanym ciastem.

Masa serowa: Margarynę miksuję z cukrami, dodaję porcjami ser, jajko i na koniec proszek budyniowy. Wszystko dokładnie miksuję. Gotową masę przekładam na ciasto. Odsączone brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i układam na wierzchu.

Pianka: Białka ubijam z solą na sztywno, dodaję partiami cukier , na koniec przesiany budyń i delikatnie mieszam. Piankę wykładam na brzoskwinie. Na wierzch ścieram przymrożone ciasto kruche.

Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , piekę około godziny.

Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku.
Sernik z brzoskwiniami i czekoladową pianką
Spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24 x 36 ) wylepiam przygotowanym ciastem.
Sernik z brzoskwiniami i czekoladową pianką
Gotową masę przekładam na ciasto. Odsączone brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i układam na wierzchu
Sernik z brzoskwiniami i czekoladową pianką
Białka ubijam z solą na sztywno, dodaję partiami cukier , na koniec przesiany budyń i delikatnie mieszam. Piankę wykładam na brzoskwinie.
Sernik z brzoskwiniami i czekoladową pianką
Na wierz ścieram przymrożone ciasto kruche. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , piekę około godziny.