Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Muffiny z Colą i czekoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nieco inne niż zawsze babeczki z Colą

Muffiny z Colą i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z Colą i czekoladą

 

  • 200ml Coli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • czekolada mleczna
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Muffiny z Colą i czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę siekam na drobne kawałeczki lub masakruję tłuczkiem. Suche składniki mieszam w jednej misce: mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy, kakao i czekoladę. W tym czasie w drugiej misce mieszam mokre składniki: jajka miksuję z olejem i następnie dolewam Colę. Całość bardzo się pieni o "rośnie" więc polecam wziąć wysoką miskę. Następnie mieszam suche składniki z mokrymi aż do połączenia - trwa to dłużej niż przy zwykłych babeczkach bo spieniona masa nie od razu chce się wymieszać. Następnie przelewam do papierowych foremek, posypuje wierzch czekoladowymi dropsikami i piekę w temperaturze 180C przez około 25 minut.
Muffiny z Colą i czekoladą
w jednej misce mieszam wszystkie suche składniki łacznie z czekoladą
Muffiny z Colą i czekoladą
w drugiej misce miksuję składniki mokre na gładką masę
Muffiny z Colą i czekoladą
obie zawartości miski mieszam w jedną całość
Muffiny z Colą i czekoladą
przelewam gotowe ciasto do foremek i piekę