Sposób przygotowania:
Czekoladowe brownie z filiżanki
Przepis od razu mnie zainteresował, bo jest bez mąki a do oprószenia kokilek używamy kakao, a nie bułki tartej, jak to zazwyczaj bywa w innych przepisach. Deser szybko się przygotowuje, jest idealny jeśli nie ma pomysłu na deser, a mamy ochotę na coś prostego i pysznego.
W garnku ugotować wodę i w kąpieli wodnej roztopić czekoladę wraz z masłem, delikatnie mieszając. Odstawić na 10 minut by masa lekko przestygła.
Jajko i dodatkowe żółtko utrzeć z cukrem i wanilią do uzyskania jasnej barwy. Dodać czekoladę, wymieszać i na końcu wsypać zmielone migdały.
Foremki / kokilki posmarować masłem i obsypać kakao (mi wyszły trzy kokilki, w przepisie White Plate: Słodkie podane były dwie). Wlać masę do foremek do 2/3 wysokości, wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec ok. 20 minut. Masa powinna się ściąć, ale nie może być sucha. Podawać jeszcze ciepłe. W moich masa była pyszna, ciągnąca i czuć w niej było kawałki chrupiących migdałów.
Następnym razem, bo na pewno jeszcze nie raz je zrobię, podam je z gałką lodów.
W garnku ugotować wodę i w kąpieli wodnej roztopić czekoladę wraz z masłem, delikatnie mieszając. Odstawić na 10 minut by masa lekko przestygła.
Jajko i dodatkowe żółtko utrzeć z cukrem i wanilią do uzyskania jasnej barwy. Dodać czekoladę, wymieszać i na końcu wsypać zmielone migdały.
Foremki / kokilki posmarować masłem i obsypać kakao (mi wyszły trzy kokilki, w przepisie White Plate: Słodkie podane były dwie). Wlać masę do foremek do 2/3 wysokości, wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec ok. 20 minut. Masa powinna się ściąć, ale nie może być sucha. Podawać jeszcze ciepłe. W moich masa była pyszna, ciągnąca i czuć w niej było kawałki chrupiących migdałów.
Następnym razem, bo na pewno jeszcze nie raz je zrobię, podam je z gałką lodów.