czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Czekoladowe brownie z filiżanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czekoladowe brownie z filiżanki według przepisu Elizy Mórawskiej z książki "White Plate: Słodkie".

Czekoladowe brownie z filiżanki  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe brownie z filiżanki

 

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 30g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 30 g drobnego cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki kakao do obsypania foremek

Sposób przygotowania:

Czekoladowe brownie z filiżanki
Przepis od razu mnie zainteresował, bo jest bez mąki a do oprószenia kokilek używamy kakao, a nie bułki tartej, jak to zazwyczaj bywa w innych przepisach. Deser szybko się przygotowuje, jest idealny jeśli nie ma pomysłu na deser, a mamy ochotę na coś prostego i pysznego.



W garnku ugotować wodę i w kąpieli wodnej roztopić czekoladę wraz z masłem, delikatnie mieszając. Odstawić na 10 minut by masa lekko przestygła.



Jajko i dodatkowe żółtko utrzeć z cukrem i wanilią do uzyskania jasnej barwy. Dodać czekoladę, wymieszać i na końcu wsypać zmielone migdały.



Foremki / kokilki posmarować masłem i obsypać kakao (mi wyszły trzy kokilki, w przepisie White Plate: Słodkie podane były dwie). Wlać masę do foremek do 2/3 wysokości, wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec ok. 20 minut. Masa powinna się ściąć, ale nie może być sucha. Podawać jeszcze ciepłe. W moich masa była pyszna, ciągnąca i czuć w niej było kawałki chrupiących migdałów.



Następnym razem, bo na pewno jeszcze nie raz je zrobię, podam je z gałką lodów.
Czekoladowe brownie z filiżanki
Brownie podawać jeszcze ciepłe
Czekoladowe brownie z filiżanki
Foremki albo kokilki posmarować masłem i obsypać kakao
Czekoladowe brownie z filiżanki
Jajko i dodatkowe żółtko utrzeć z cukrem i wanilią do uzyskania jasnej barwy
Czekoladowe brownie z filiżanki
Wlać masę do foremek do 2/3 wysokości