Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 807]

Czekoladowe kokosanki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kokosanki to proste, słodkie ciasteczka składające się głównie z wiórków kokosowych. Dodatek czekolady wzbogacił ich smak.

Czekoladowe kokosanki

Składniki:

Czekoladowe kokosanki

 

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru białego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Czekoladowe kokosanki

ETAP 1:

Czekoladowe kokosanki
Na końcu dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.

Białka wlać do miski i umieścić ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Robiąc tzw kąpiel wodną.

Wsypać cukier i ubijać trzepaczką do czasu, aż białka zbieleją, a cukier się rozpuści. Wsypać drobne wiórki kokosowe.

Miksować, aż masa stanie się bardzo ciepła i zacznie gęstnieć.

Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

ETAP 2:

Czekoladowe kokosanki
Z masy formować kuleczki i układać na papierze do pieczenia.

Z jeszcze ciepłej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Smacznego :)