kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Kokosanka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Potrójnie kokosowa babka z polewą czekoladową

Kokosanka

Składniki:

Kokosanka

 

  • pół kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 50 ml malibu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do dekoracji:
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 18%

 

Sposób przygotowania:

Kokosanka
Margarynę utrzeć z cukrem na puch.Kolejno wbijać po jednym jajku i miksować tak aby składniki dokładnie się połączyły.


Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.Porcjami dodawać do masy mąkę oraz mleko kokosowe.Gdy składniki będę wymieszane wlać malibu i jeszcze raz dokładnie zmiksować.


Tak przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy babkowej.Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 40 min.Gdy ciasto będzie gotowe,przestudzić je,po czym wyciągnąć z foremki.


Czekoladę i śmietankę roztopić w rondelku.ostudzić.Tak przygotowaną polewą oblać babkę,wierzch posypać wiórkami kokosowymi.