SUPERPRZEPIS

Lamingtony kokosowe

  • 2
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Lamingtony kokosowe

Lamingtons Australijskie ciasteczka biszkoptowe u nas znany jako czekoladowe kokosanki albo kostka kokosowa .

Składniki:

Lamingtony kokosowe

 

  • 150g cukru
  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • łyżka miodu
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g wiórków kokosowych
  • POLEWA KAKAOWA:
  • 400g cukru
  • 370g masła
  • 7 łyżek kakao
  • 140ml wody

Sposób przygotowania:

Lamingtony kokosowe
Białka z cukrem ubij na sztywną pianę, w rondelku rozpuść masło i miód. Do ubitej piany stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ostudzone masło i żółtka, całość delikatnie wymieszaj, dokładnie połączone ciasto przelej do brytfanny i piecz 35min w 170stop. Po upieczeniu pokrój ciasto w kostkę i delikatnie podsusz w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przejdź do polewy czekoladowej: do roztopionego masła dodaj cukier i kakao, masę podgrzewaj na małym ogniu a kiedy cukier się rozpuści dodaj wodę. Kawałki ciasta zanurzaj w polewie i obtaczaj w wiórkach kokosowych. 

Tagi:

jajko jajka