Sposób przygotowania:
Czekoladowe kostki lodowe
-Jajka i żółtka umieścić w szklanej misce, dodać cukier i ubić na parze na gęstą puszystą masę. -Ubitą masę podzielić na dwie części. -Do jednej części /jeszcze ciepłej/ dodać pokruszoną gorzką czekoladę , kakao i na koniec bakalie. -Do drugiej części czekoladę mleczną. -Masy wymieszać do całkowitego połączenia się składników. -Wystudzić. -Ser mascarpone podzielić na dwie części i dodać do jasnego i ciemnego kremu czekoladowego. -Starannie wymieszać. -Dowolne naczynie szklane lub plastikowe ,prostokątne /wymiary należy dopasować mniej więcej do wielkości herbatników, u mnie na szerokość dwóch ciastek /wyłożyć folią spożywczą. -Wlać ciemną masę, wyrównać wierzch i wstawić na 30 minut do zamrażalki. -Pojemnik wyjąć i na masę ciemną delikatnie nałożyć masę jasną/odłozyć 2-3 łyzki/ -Ponownie wstawić do zamrażalnika. -Kiedy masa na wierzchu stężeje obłożyć ją herbatnikami. -Pojemnik ponownie wstawić do mrożenia. -Kiedy deser mocno stężeje /ok.2 -3 godziny/ wyjąć go z pojemnika ,odwrócić herbatnikami do spodu, zdjąć folię, posmarować cienko odłożonym kremem i nałożyć herbatniki podobnie jak spód. -Warstwy docisnąć drewnianą deseczką. -Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki.
marietta