SUPERPRZEPIS

Czekoladowe kostki lodowe

  • 1
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Czekoladowe kostki lodowe Więcej zdjęć (5)

Wystarczy otworzyć zamrażalnik i wyjąć pyszną ,czekoladową kostkę lodową /oczywiście wcześniej należy je zrobić/.

Składniki:

Czekoladowe kostki lodowe

 

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 500 g sera mascarpone
  • garść bakalii /orzeszki piniowe,rodzynki, płatki migdałowe/
  • ok.100 g prostokątnych herbatników/ ilość zależy od grubości ciastek/

Sposób przygotowania:

Czekoladowe kostki lodowe
-Jajka i żółtka umieścić w szklanej misce, dodać cukier i ubić na parze na gęstą puszystą masę. -Ubitą masę podzielić na dwie części. -Do jednej części /jeszcze ciepłej/ dodać pokruszoną gorzką czekoladę , kakao i na koniec bakalie. -Do drugiej części czekoladę mleczną. -Masy wymieszać do całkowitego połączenia się składników. -Wystudzić. -Ser mascarpone podzielić na dwie części i dodać do jasnego i ciemnego kremu czekoladowego. -Starannie wymieszać. -Dowolne naczynie szklane lub plastikowe ,prostokątne /wymiary należy dopasować mniej więcej do wielkości herbatników, u mnie na szerokość dwóch ciastek /wyłożyć folią spożywczą. -Wlać ciemną masę, wyrównać wierzch i wstawić na 30 minut do zamrażalki. -Pojemnik wyjąć i na masę ciemną delikatnie nałożyć masę jasną/odłozyć 2-3 łyzki/ -Ponownie wstawić do zamrażalnika. -Kiedy masa na wierzchu stężeje obłożyć ją herbatnikami. -Pojemnik ponownie wstawić do mrożenia. -Kiedy deser mocno stężeje /ok.2 -3 godziny/ wyjąć go z pojemnika ,odwrócić herbatnikami do spodu, zdjąć folię, posmarować cienko odłożonym kremem i nałożyć herbatniki podobnie jak spód. -Warstwy docisnąć drewnianą deseczką. -Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki.
Czekoladowe kostki lodowe
Do połowy masy jajecznej dodać gorzką czekoladę.
Czekoladowe kostki lodowe
Do drugiej części dodać czekoladę mleczną.
Czekoladowe kostki lodowe
Mascarpone podzielić na połowę i dodać do obu mas czekoladowych.
Czekoladowe kostki lodowe
Ciemną i jasną masę umieścić w naczyniu zamrozić,a nastepnie obłożyć herbatnikami.