Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Czekoladowe ravioli w skarmelowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, podwójnie czekoladowe pierożki domowej roboty z obłędnym sosem karmelowym. Nikt się temu nie oprze!

Czekoladowe ravioli w skarmelowym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowe ravioli w skarmelowym sosie

 

  • Składniki:
  • · szklanka i 1-2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • · łyżka kakao
  • · łyżka cukru
  • · 2 jajka
  • · 1-2 łyżki oliwy
  • · ewentualnie odrobina wody
  • · serek Philadelphia czekoladowy z Milką
  • Sos karmelowy:
  • · pół szklanki cukru
  • · 250 g śmietanki 30%
  • · pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ravioli w skarmelowym sosie
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę łączymy z cukrem i kakao. Robimy dołeczek, wbijamy jajka i dodajemy oliwę. Zagarniamy mąkę nożem, następnie wyrabiamy dłońmi. Gęstość ciasta kontrolujemy dodając opcjonalnie odrobinę wody. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Gotowe ciasto wałkujemy. Wykrawamy kwadraty. Na połowę z nich wykładamy serek, przykrywamy pozostałymi kwadratami. Dokładnie zlepiamy brzegi- pomagając sobiewidelcem. Pierożki gotujemy 6-8 minut. Podajemy z sosem karmelowym. Sos karmelowy: Na patelni podgrzewamy cukier na niewielkim płomieniu, do momentu aż się roztopi- nie mieszamy. Kiedy cukier się stopi, dodajemy śmietanę kremówkę. Delikatnie mieszamy. Cukier musi połączyć się z płynem. Dodajemy sól i jeszcze chwilę czekamy, aż karmel nieco zgęstnieje. Gotowym karmelem polewamy czekoladowe ravioli. Smacznego!
Czekoladowe ravioli w skarmelowym sosie
Etap 1 Podwójnie czekoladowe ravioli z sosem karmelowym -zlepianie
Czekoladowe ravioli w skarmelowym sosie
Etap 2 Podwójnie czekoladowe ravioli z sosem karmelowym - sposób podania
Czekoladowe ravioli w skarmelowym sosie
Etap 3 Podwójnie czekoladowe ravioli z sosem karmelowym -zaserwowanie

Tagi:

jajko sosy jajka