Sposób przygotowania:
Czekoladowe ravioli w skarmelowym sosie
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę łączymy z cukrem i kakao. Robimy dołeczek, wbijamy jajka i dodajemy oliwę. Zagarniamy mąkę nożem, następnie wyrabiamy dłońmi. Gęstość ciasta kontrolujemy dodając opcjonalnie odrobinę wody. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Gotowe ciasto wałkujemy. Wykrawamy kwadraty. Na połowę z nich wykładamy serek, przykrywamy pozostałymi kwadratami. Dokładnie zlepiamy brzegi- pomagając sobiewidelcem. Pierożki gotujemy 6-8 minut. Podajemy z sosem karmelowym. Sos karmelowy: Na patelni podgrzewamy cukier na niewielkim płomieniu, do momentu aż się roztopi- nie mieszamy. Kiedy cukier się stopi, dodajemy śmietanę kremówkę. Delikatnie mieszamy. Cukier musi połączyć się z płynem. Dodajemy sól i jeszcze chwilę czekamy, aż karmel nieco zgęstnieje. Gotowym karmelem polewamy czekoladowe ravioli. Smacznego!