k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Czekoladowe risotto z lodami waniliowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny deser o zmiennej temperaturze. Gorące risotto i zimne lody...

Czekoladowe risotto z lodami waniliowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe risotto z lodami waniliowymi

 

  • 550-600ml mleka
  • 50g czekolady gorzkiej minnimum 70%
  • 100g ryżu arborio
  • 20g masła
  • 30g cukru
  • lody waniliowe
  • czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowe risotto z lodami waniliowymi
Masło roztapiamy w rondelku o grubym dnie, dodajemy ryż i mieszamy, aby tłuszcz dokładnie pokrył wszystkie ziarenka. Dodajemy 1/4 mleka i doprowadzamy do wrzenia(na małym ogniu). Stopniowo dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Cały proces trwa ok 15-20 minut. Kiedy ryż będzie już odpowiednio miękki, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy posiekaną lub startą czekoladę i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy gałkę lodów i wiórki z czekolady. Risotto podajemy gorące z lodami posypane czekoladą.
Czekoladowe risotto z lodami waniliowymi
Składniki potrzebne do zrobienia risotto