Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Czekoladowe roladki z serkiem mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne słodkie roladki idealne będą do czarnej, gorzkiej kawy. Idealne dla wielbicieli czekolady. Sprawdzą się na podwieczorek.

Czekoladowe roladki z serkiem mascarpone

Składniki:

Czekoladowe roladki z serkiem mascarpone

ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zimnej wody

krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki cukru pudru

dodatkowo:

  • 20 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Czekoladowe roladki z serkiem mascarpone
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy

2. Następnie dodajemy żółtka i wodę. Ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach.

4. Ciepłą roladę zdejmujemy z papieru do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia.

5. Następnie przygotowujemy krem. Serek mieszamy z cukrem pudrem.

6. Zimny biszkopt kroimy w 6 prostokątów.

7. Każdy smarujemy kremem i ostrożnie zwijamy. Odstawiamy do stężenia.

8. Z kolei rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią roladki. Odstawiamy do zastygnięcia.

9. Gotowe! Smacznego!

Tagi:

ciastka