Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Roladki z wafelkiem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne roladki z wafelkiem czekoladowym, przekładane marmoladą różaną i obsypane krokantem z orzechów Przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego bloga.

Roladki z wafelkiem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z wafelkiem czekoladowym

Ciasto

  • wafelek czekoladowy - 1 opak
  • żółtka jaj - 3 szt
  • masło - 20 dag
  • śmietana 24 % - 4 łyżki
  • cukier - 3/4 szkl
  • mąka pszenna - 3 szkl i 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta

Nadzienie

  • marmolada różana

Dodatkowo

  • białko jaj - 1 szt
  • krokant z orzechów do posypania

Sposób przygotowania:

Roladki z wafelkiem czekoladowym
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie na tarce zetrzeć wafelka czekoladowego i dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wyrobić, włożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 1 godz. do lodówki.

Wyjąć ciasto z lodówki podzielić na 3 części, jedną rozwałkować cienko, pozostałe włożyć do lodówki. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować gęstą marmoladę, zwinąć w roladę. Pokroić ciasto po skosie na roladki.

Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem i posypać krokantem z orzechów. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stop.

Przez około 15-20 minut.
Roladki z wafelkiem czekoladowym
Wafelek o smaku czekoladowym został starty na tarce
Roladki z wafelkiem czekoladowym
Do miski zostały dodane wszystkie składniki na ciasto
Roladki z wafelkiem czekoladowym
Z przygotowanych składników zagnieciono kruche ciasto
Roladki z wafelkiem czekoladowym
Ciasto rozwałkowano posmarowano marmoladą i zwinięte w roladę

Tagi:

ciastka