iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruche roladki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pomysł na ciasteczka podsunęły mi słodkości znalezione na jednym z blogów. Oczywiście wprowadziłam małe zmiany, ale tak jak proponuje ich autorka też było, by smacznie i łatwiej.

Kruche roladki z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche roladki z truskawkami

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche roladki z truskawkami

ETAP 1:

Kruche roladki z truskawkami
Ciasto zaraz po zagnieceniu można wałkować.

Truskawki oczyścić i zasypać cukrem, postawić na małym palniku i bez mieszania podgrzać do momentu, aż puszczą spora ilość soku, następnie sok zlać, a truskawki postawić ponownie na palniku i smażyć kilka minut do momentu, aż zmienią kolor i troszkę się rozgotują na koniec dodać do nich sok cytrynowy.


Ser dokładnie ugnieść widelcem lub zmiksować, mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, następnie dodać masło, ser i żółtka, szybko zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Kruche roladki z truskawkami
Ciasto po rozwałkowaniu pociąć na prostokąt.

Ciasto bez chłodzenia rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm, następnie pociąć na niewielkie prostokąty

ETAP 3:

Kruche roladki z truskawkami
Zamiast truskawek można użyć dżemu lub powideł.

Posmarować przestudzonymi truskawkami

ETAP 4:

Kruche roladki z truskawkami
Po posmarowaniu zwinąć malutkie i ścisłe roladki.

Następnie zwinąć małe roladki

ETAP 5:

Kruche roladki z truskawkami
Roladki pieczemy na złoty kolor i studzimy.

Ułożyć je miejscem łączenia ciasta do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec około 30 minut w temp. 180 st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Tagi:

sery ser