Sposób przygotowania:
Kolorowy torcik z owocami leśnymiSposób przygotowania ciasta ciemnego

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy białka do sztywności a następnie dodajemy ¾ szklanki cukru i ponownie ubijamy do sztywności.
Z żółtek i ¼ szklanki cukru ucieramy do puszystości. Z reguły obie czynności wykonujemy za pomocą miksera. Żółtko po utarciu powinno powiększyć swoją objętość dość znacznie (potroić objętość).
Powstałe z białek i żółtek masy delikatnie mieszamy a następnie delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami tj. mąką i kakao. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 35 minut w zależności od ilości masy.
Sposób przygotowania ciasta jasnego

Ciasto żółte wykonujemy podobnie. Aby uzyskać inny kolor ciasta zamiast części mąki dodajemy kisiel cytrynowy.
Sposób wykonania ciasta ciemnego i ciasta jasnego różni się dodanymi składnikami suchymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 35 minut w zależności od ilości masy.
Wykonanie kremu z owocami leśnymi

Przygotować galaretkę z owoców leśnych z mniejszą ilością wody niż jest to podane na opakowaniu. Należy użyć 60% ilości wody podanej na opakowaniu tj. zamiast 1 l wody należy użyć 600 ml wody na 2 galaretki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem 2 łyżek cukru do puszystości. Łączymy ubitą śmietanę z wystudzoną przygotowaną galaretką.
Czynności tę należy wykonać naprawdę powoli. Następnie do powstałej masy dodajemy odsączone owoce leśne. Uwaga !
Śmietana połączona z galaretką i owocami leśnymi szybko zastyga więc należy ją przygotować około 10 minut przed przełożeniem ciasta masą.
Wykonanie kremu ajerkoniakowego

Do wysokiego naczynia wlewamy szklankę mleka i wsypujemy zawartość kremu z torebki i miksujemy mikserem na wysokich obrotach około 3 minut. Gotowy krem jest gotowy do przełożenia.
Zakończenie

Z ciasta ciemnego robimy 2 krążki. Układamy kolejno warstwy – ciasto ciemne, masa śmietanowa, ciasto jasne, krem ajerkoniakowy, ciasto ciemne. Delikatnie smarujemy całość kremem i obsypujemy startą czekoladą.
Podane proporcje były przygotowane do tortownicy 26 cm.