Janusz W.

Janusz W.

Kucharz
[Przepisów: 4]

Kolorowy torcik z owocami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Większość osób wykonuje piecze ciasto biszkoptowe z użyciem proszku do pieczenia. Zrezygnowanie z tego składnika powoduje jednak że ciasto jest o wiele bardziej delikatniejsze. Warto spróbować!!! Smacznego wrażenia smakowe gwarantowane ;)

Kolorowy torcik z owocami leśnymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kolorowy torcik z owocami leśnymi

Ciasto ciemne

Ciasto jasne

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 kisiel cytrynowy

Krem owocowy

  • 400 gram owoców leśnych z mrożonki lub świeżych
  • ½ l śmietany 36%
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 2 łyżki cukru

Krem ajerkoniakowy

  • krem ajerkoniakowy gotowy
  • 250 ml mleka

Dekoracja

  • 50 g startej czekolady

Sposób przygotowania:

Kolorowy torcik z owocami leśnymi

Sposób przygotowania ciasta ciemnego

Kolorowy torcik z owocami leśnymi

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy białka do sztywności a następnie dodajemy ¾ szklanki cukru i ponownie ubijamy do sztywności.

Z żółtek i ¼ szklanki cukru ucieramy do puszystości. Z reguły obie czynności wykonujemy za pomocą miksera. Żółtko po utarciu powinno powiększyć swoją objętość dość znacznie (potroić objętość).

Powstałe z białek i żółtek masy delikatnie mieszamy a następnie delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami tj. mąką i kakao. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 35 minut w zależności od ilości masy.

Sposób przygotowania ciasta jasnego

Kolorowy torcik z owocami leśnymi

Ciasto żółte wykonujemy podobnie. Aby uzyskać inny kolor ciasta zamiast części mąki dodajemy kisiel cytrynowy.

Sposób wykonania ciasta ciemnego i ciasta jasnego różni się dodanymi składnikami suchymi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 35 minut w zależności od ilości masy.

Wykonanie kremu z owocami leśnymi

Kolorowy torcik z owocami leśnymi

Przygotować galaretkę z owoców leśnych z mniejszą ilością wody niż jest to podane na opakowaniu. Należy użyć 60% ilości wody podanej na opakowaniu tj. zamiast 1 l wody należy użyć 600 ml wody na 2 galaretki.

Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem 2 łyżek cukru do puszystości. Łączymy ubitą śmietanę z wystudzoną przygotowaną galaretką.

Czynności tę należy wykonać naprawdę powoli. Następnie do powstałej masy dodajemy odsączone owoce leśne. Uwaga !

Śmietana połączona z galaretką i owocami leśnymi szybko zastyga więc należy ją przygotować około 10 minut przed przełożeniem ciasta masą.

Wykonanie kremu ajerkoniakowego

Kolorowy torcik z owocami leśnymi

Do wysokiego naczynia wlewamy szklankę mleka i wsypujemy zawartość kremu z torebki i miksujemy mikserem na wysokich obrotach około 3 minut. Gotowy krem jest gotowy do przełożenia.

Zakończenie

Kolorowy torcik z owocami leśnymi
Wykonany torcik

Z ciasta ciemnego robimy 2 krążki. Układamy kolejno warstwy – ciasto ciemne, masa śmietanowa, ciasto jasne, krem ajerkoniakowy, ciasto ciemne. Delikatnie smarujemy całość kremem i obsypujemy startą czekoladą.

Podane proporcje były przygotowane do tortownicy 26 cm.