Jenny Morris

Jenny Morris

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Czekoladowe salami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowe salami to pyszny blok deserowy z dużą ilością orzechów i aromatem świeżej pomarańczy. Idealne jako odświętny deser!

Czekoladowe salami

Składniki:

Czekoladowe salami

 

  • 125 g brązowego cukru
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 80 g kakao
  • łyżka stołowa startej skórki pomarańczowej
  • 125 g masła
  • 2 łyżki stołowe płynnego miodu
  • 30 g prażonych orzeszków pinii
  • 50 g prażonych i posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g prażonych i posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g orzeszków pistacjowych pozbawionych skórki
  • 50 g kandyzowanych wiśni, przepołowionych
  • 100 g pociętych ciasteczek owsianych
  • cukier puder
  • 3 małe worki do mrożenia

Sposób przygotowania:

Czekoladowe salami
Przygotowanie:



1.Weź dużą miskę i ustaw na garnku z gotującą się wodą tak by nie dotykała ona jej powierzchni. Wrzuć do miski czekoladę i cukier i poczekaj aż zacznie się topić. Zmniejsz ogień i dodaj kakao, skórkę pomarańczy i masło. Mieszaj aż masło się rozpuści po czym dodaj miód.

2.Upraż orzechy na patelni na średnim ogniu. Praż je oddzielnie aż zmienią kolor i poczujesz piękny orzechowy zapach. Użyj tłuczka by delikatnie potłuc orzechy laskowe na kawałki. Resztę pokrój nożem. Dodaj to wszystko wraz z wiśniami i ciasteczkami do masy czekoladowej. Porządnie wymieszaj.

3.Weź torebki do mrożenia i do każdej wsyp trochę cukru pudru. Przelej masę do torebek i każdą z nich wałkuj aby uzyskać kształt salami. Wstaw do lodówki na 30 minut.

4.Wysyp trochę cukru pudru na blat. Wyjmij salami z torebek i obtocz w nim. Przed podaniem możesz jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem. Możesz zrobić 3 mniejsze lub 1 duże salami.