Sposób przygotowania:
Czekoladowe salami
Przygotowanie:
1.Weź dużą miskę i ustaw na garnku z gotującą się wodą tak by nie dotykała ona jej powierzchni. Wrzuć do miski czekoladę i cukier i poczekaj aż zacznie się topić. Zmniejsz ogień i dodaj kakao, skórkę pomarańczy i masło. Mieszaj aż masło się rozpuści po czym dodaj miód.
2.Upraż orzechy na patelni na średnim ogniu. Praż je oddzielnie aż zmienią kolor i poczujesz piękny orzechowy zapach. Użyj tłuczka by delikatnie potłuc orzechy laskowe na kawałki. Resztę pokrój nożem. Dodaj to wszystko wraz z wiśniami i ciasteczkami do masy czekoladowej. Porządnie wymieszaj.
3.Weź torebki do mrożenia i do każdej wsyp trochę cukru pudru. Przelej masę do torebek i każdą z nich wałkuj aby uzyskać kształt salami. Wstaw do lodówki na 30 minut.
4.Wysyp trochę cukru pudru na blat. Wyjmij salami z torebek i obtocz w nim. Przed podaniem możesz jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem. Możesz zrobić 3 mniejsze lub 1 duże salami.
1.Weź dużą miskę i ustaw na garnku z gotującą się wodą tak by nie dotykała ona jej powierzchni. Wrzuć do miski czekoladę i cukier i poczekaj aż zacznie się topić. Zmniejsz ogień i dodaj kakao, skórkę pomarańczy i masło. Mieszaj aż masło się rozpuści po czym dodaj miód.
2.Upraż orzechy na patelni na średnim ogniu. Praż je oddzielnie aż zmienią kolor i poczujesz piękny orzechowy zapach. Użyj tłuczka by delikatnie potłuc orzechy laskowe na kawałki. Resztę pokrój nożem. Dodaj to wszystko wraz z wiśniami i ciasteczkami do masy czekoladowej. Porządnie wymieszaj.
3.Weź torebki do mrożenia i do każdej wsyp trochę cukru pudru. Przelej masę do torebek i każdą z nich wałkuj aby uzyskać kształt salami. Wstaw do lodówki na 30 minut.
4.Wysyp trochę cukru pudru na blat. Wyjmij salami z torebek i obtocz w nim. Przed podaniem możesz jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem. Możesz zrobić 3 mniejsze lub 1 duże salami.