mrozups

mrozups

Kucharz
[Przepisów: 10]

Czekoladowe wafelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, deserowe czekoladowe wafelki

Czekoladowe wafelki

Składniki:

Czekoladowe wafelki

 

  • 1 paczka wafli (najlepiej kwadratowych wafli tortowych)
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • dowolny dżem

Sposób przygotowania:

Czekoladowe wafelki
Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło.Utrzeć je z cukrem pudrem na gładką , puszystą masę , dodać kakao, wymieszać .
Na równej powierzchni położyć wafel, szerokim, długim nożem albo łopatką posmarować kakałową masę (cienko, ale dokładnie).
Przykry suchym waflem, lekko docisnąć , posmarować go cienką warstwą dżemu (najlepiej kwaskowego, np. morelowego, agrestowego).
Smarować kolejne wafle na przemian warstw dżemu i masy kakaowej, przykryć suchym waflem, odstawić w chłodne miejsce.
Pokroić bardzo ostrym nożem, ozdobnie ułożyć na talerzu, na papierowej serwetce.