Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 425]

Czekoladowiec bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna propozycja na ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a smak na pewno zachwyci gości.

Czekoladowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowiec bez pieczenia

 

  • 500 g krakersów (u mnie bezglutenowe)
  • 350 g ulubionej masy krówkowej
  • 350 g powideł czeko-śliwka lub ewentualnie powideł węgierkowych
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego w proszku bez cukru
  • 5 łyżeczek cukru
  • 750 ml mleka

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec bez pieczenia

Warstwa 1:

Czekoladowiec bez pieczenia
Pierwsza warstwa ciasta z herbatników i kajmaku

Blachę 24x36 cm wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć jedną warstwę herbatników i równomiernie rozsmarować na niej kajmak.

Warstwa 2:

Czekoladowiec bez pieczenia
Warstwa z herbatników i powideł śliwkowych

Wyłożyć kolejne herbatniki i posmarować powidłami. Wyłożyć kolejne herbatniki.

Warstwa 3:

Czekoladowiec bez pieczenia
Warstwa z krakersów i masy budyniowej już przykryta

Zagotować 600 ml mleka w garnku razem z cukrem. w 150 ml zimnego mleka rozmieszać budyń. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić, równomiernie wyłożyć, przykryć krakersami.

Warstwa 4:

Czekoladowiec bez pieczenia
Czekolada w trakcie roztapiania w kąpieli wodnej

Polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać migdałami. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego!