iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto czekoladowe z czereśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto banalnie proste w przygotowaniu, wystarczy dodać mokre składniki do suchych i wylać na blaszkę. Ciasto jest bez jajek.

Ciasto czekoladowe z czereśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z czereśniami

ciasto:

  • 1 szklanka to 250 ml
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z czereśniami
Mąkę przesiać do miski razem z kakao, cukrem oraz solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać wodę, olej i sok z cytryny, następnie wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać przy pomocy łyżki. 

Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników.

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać i na wierzchu ułożyć czereśnie bez pestek. 

Piec w temp. 180 st około 35-40 minut.

Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe z czereśniami