Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Babeczki z kremem z mlekiem w proszku i cappuccino

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, bardzo kruche babeczki napełnione kremem z kawą cappuccino i mlekiem w proszku. Idealne na podwieczorek.

Babeczki z kremem z mlekiem w proszku i cappuccino

Składniki:

Babeczki z kremem z mlekiem w proszku i cappuccino

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 żółtko

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • pół szklanki kawy cappuccino o smaku waniliowym

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem z mlekiem w proszku i cappuccino
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.

2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem dno babeczek.

3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.

4. Krem: Do misy miksera dajemy serek i śmietankę kremówkę, miksujemy kilka kilka minut aż uzyskamy puszystą masę, dodajemy kawę i mleko w proszku, miksujemy do połączenia się składników.

5. Napełnianie i podanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy nim kruche babeczki, można również napełniać łyżką. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki.

6. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyjdzie nam około 24 sztuk babeczek.