Sposób przygotowania:
Bezglutenowy, wegański makowiec bez pieczenia
Przygotowanie ciasta:
Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w wodzie. Czas gotowania około 15 - 20 minut. Kaszę przełóż do dużej miski i zblenduj z masłem klarowanym, łyżeczką cynomonu, wanilią oraz wcześniej namoczonymi daktylami. Dokładaj wcześniej przygotowaną masę makową i blenduj. Bardzo ważne jest aby kasza z masą makową była dokładnie zblendowana inaczej ciasto może rozpadać się przy krojeniu.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza formę. Przełóż masę makowo-jaglaną i odstaw do ostudzenia. Makowca nie trzeba piec.
Przygotowanie polewy daktylowo-czekoladowej:
Wcześniej namoczone daktyle połącz przy użyciu blendera z olejem kokosowym i karobem. Tak przygotowaną polewę przełożyć na ciasto i dokładnie rozprowadzić. Udekorować pokuszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Przygotowanie masy makowej:
Mak opłucz i zalej litrem wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Później odsącz na sicie z użyciem pieluchy tetrowej lub gazy. Pamiętaj bardzo istotne jest usunięcie nadmiaru wody. Odsączony mak przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mięsa lub potraktuj go bardzo dokładnie blenderem ręcznym. Dodaj wcześniej namoczone daktyle i rozdrobnione migdały, orzechy, skórkę pomarańczową, olej i sok z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę makową możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w wodzie. Czas gotowania około 15 - 20 minut. Kaszę przełóż do dużej miski i zblenduj z masłem klarowanym, łyżeczką cynomonu, wanilią oraz wcześniej namoczonymi daktylami. Dokładaj wcześniej przygotowaną masę makową i blenduj. Bardzo ważne jest aby kasza z masą makową była dokładnie zblendowana inaczej ciasto może rozpadać się przy krojeniu.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza formę. Przełóż masę makowo-jaglaną i odstaw do ostudzenia. Makowca nie trzeba piec.
Przygotowanie polewy daktylowo-czekoladowej:
Wcześniej namoczone daktyle połącz przy użyciu blendera z olejem kokosowym i karobem. Tak przygotowaną polewę przełożyć na ciasto i dokładnie rozprowadzić. Udekorować pokuszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Przygotowanie masy makowej:
Mak opłucz i zalej litrem wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Później odsącz na sicie z użyciem pieluchy tetrowej lub gazy. Pamiętaj bardzo istotne jest usunięcie nadmiaru wody. Odsączony mak przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mięsa lub potraktuj go bardzo dokładnie blenderem ręcznym. Dodaj wcześniej namoczone daktyle i rozdrobnione migdały, orzechy, skórkę pomarańczową, olej i sok z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę makową możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
ajrinwu