MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ciasto czekoladowe bez laktozy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mocno czekoladowe ciasto, przekładane konfiturą malinową - dla osób będących na diecie bez laktozy, ale nie tylko.

Ciasto czekoladowe bez laktozy

Składniki:

Ciasto czekoladowe bez laktozy

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka bez laktozy
  • 3/4 kostki masła bez laktozy
  • 200g czekolady (1,5 gorzkiej + 0,5 deserowej)

 

 

  • konfitura:
  • 200g malin
  • galaretka malinowa
  • 150ml wody

 

  • polewa:
  • 100g czekolady ( 0,5 gorzkiej + 0,5 deserowej)
  • 100 ml mleka bez laktozy

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe bez laktozy
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę - miksujemy. Następnie suche składniki - znów miksujemy.

Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Maliny zalewamy wodą, podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, dodajemy galaretkę, mieszamy.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i mieszamy.

Ciasto przekładamy konfiturą, polewamy czekoladą i dekorujemy.