ELKAW83

ELKAW83

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Czekoladowiec z cukrem trzcinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placek jest niezwykle puszysty i długo utrzymuje świeżość. Mocno czekoladowy.

Czekoladowiec z cukrem trzcinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowiec z cukrem trzcinowym

 

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 125 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 60 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec z cukrem trzcinowym
Masło i gorzką czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a po ostudzeniu dodać do czekoladowej masy cukier trzcinowy i całość połączyć. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno. Żółtka dodawać stopniowo do masy, dokładanie wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem, ubite białka i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temp. 165'C przez 45 minut.
Czekoladowiec z cukrem trzcinowym
Czekoladę i masło należy roztopić nad parą wodną
Czekoladowiec z cukrem trzcinowym
Białka z sześciu jaj ubijamy na sztywną pianę, dzięki czemu placek jest bardzo puszysty
Czekoladowiec z cukrem trzcinowym
Do czekoladowej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Czekoladowiec z cukrem trzcinowym
Na koniec do masy dodajemy ubite białka i całość dokładnie mieszamy