kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Czekoladowo-pomarańczowy trifle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

czekolada i pomarańcza- połączenie idealne

Czekoladowo-pomarańczowy trifle Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowo-pomarańczowy trifle

 

  • warstwa biszkoptów:

 

  • 100 g biszkoptów lady fingers
  • 70 ml espresso

 

  • warstwa czekoladowa:

 

  • 250 ml tłustego mleka
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 żółtka
  • 70 g deserowej czekolady

 

  • warstwa pomarańczowa:

 

  • 600 ml soku pomarańczowego
  • torebka budyniu waniliowego na 3/4 l mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 

  • warstwa śmietankowa:

 

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • dodatkowo:

 

  • 80 g czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-pomarańczowy trifle
Zacznijmy od warstwy biszkoptowej. Przygotuj szklaną miskę, na jej dno pokrusz biszkopty, nasącz je espresso. Teraz przygotuj krem czekoladowy. Mleko oraz śmietankę podgrzewaj w rondlu na małym ogniu. W osobnej misce utrzyj na pastę żółtka, kakao, cukier trzcinowy, wrzątek oraz skrobię. Gdy pasta będzie gładka cienką strużką wlej gorące mleko z rondla,mieszaj energicznie a gdy wlejesz całe mleko masę przelej z powrotem do rondla i doprowadź do wrzenia.Zgęstniały krem zestaw z ognia, lekko przestudź. Czekoladę posiekaj i wrzuć do kremu czekoladowego a następnie wylej krem na biszkopty. Teraz czas na krem pomarańczowy.W 300 ml soku rozprowadź budyń oraz cukier trzcinowy. Pozostałe 300 ml doprowadź do wrzenia w rondlu i wlej do niego roztwór soku i proszku budyniowego. Doprowadź do wrzenia a gdy budyń zgęstnieje zestaw z ognia i lekko przestudź; wylej budyń pomarańczowy na zastygniętą warstwę czekoladową. Odstaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na pół sztywno. Wyłóż ubitą śmietankę na schłodzoną warstwę pomarańczową. Wstaw deser do lodówki. Czekoladę deserową rozpuść w mikrofalówce, rozsmaruj równomiernie na gładkiej desce lub blaszce, wstaw na 15 minut do zamrażarki a po tym czasie ostrym nożem zeskrob wióra i udekoruj nimi deser. Deser potrzebuje około 30 minut w lodówce a po tym czasie możesz go podać.
Czekoladowo-pomarańczowy trifle
Na dnie miski pokrusz biszkopty i zalej je espresso
Czekoladowo-pomarańczowy trifle
Na warstwę biszkoptów wylej lekko przestudzony krem czekoladowy