WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Czekoladowy krem wafelkowy do tortu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowy krem wafelkowy to idealny pomysł na przełożenie ciasta i tortu. Jest w sam raz słodki i ma idealną konsystencję.

Czekoladowy krem wafelkowy do tortu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy krem wafelkowy do tortu

 

  • 500 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 90 g wafelków kakaowych w mlecznej czekoladzie
  • 1 śmietan-fix

Sposób przygotowania:

Czekoladowy krem wafelkowy do tortu

ETAP 1:

Śmietanę przelać do rondelka i podgrzać ale nie gotować. Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kawałki i wrzucić do gorącej śmietany. Pozostawić tak na ok. 2-3 minuty po czym wymieszać. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić w śmietanie. Wystudzić, przykryć folią aluminiową i wstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia śmietanę z czekoladą przelać do miski miksera. Dodać śmietan-fix i ubić na sztywny krem.

Do kremu dodać serek mascapone i zmiksować do połączenia składników. Wafelki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do kremu. Wymieszać łyżką.

Kremem przekładać ciasta, torty lub wykorzystać do innych deserów.

Czekoladowy krem wafelkowy do tortu
Pokrojone wafelki wsypane do ubitego kremu
Czekoladowy krem wafelkowy do tortu
Wafelki kakaowe pokrojone w drobną kostkę.
Czekoladowy krem wafelkowy do tortu
Śmietana z czekoladą ubita z serkiem mascarpone
Czekoladowy krem wafelkowy do tortu
Krem czekoladowy śmietanowy w trakcie mieszania z serkiem