gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1028]

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną ( podsmażane)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne pierogi z mięsem urozmaicone kaszą jęczmienną, ugotowane i podsmażone na masełku. Polecam.

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną ( podsmażane) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną ( podsmażane)

Ciasto:

Farsz:

  • 300 g mięsa wieprzowego (szynka),
  • 200 g surowego boczku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta kurkumy.

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną ( podsmażane)
Ciasto;

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, miękkie masło, jajko i żółtka.

Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lekkie i elastyczne.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut.

Farsz;

Warzywa obieramy.

Mięso raz z warzywami gotujemy do miękkości.

Ostudzamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( mięso i warzywa).

Kaszę gotujemy do miękkości.

Kaszę dodajemy do mięsa, przyprawiamy.

Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko.

Wykrawamy szklanką kółka, wkładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.

Następnie jeżeli lubimy podsmażamy na złoty kolor na maśle.

 Smacznego ;)
Pierogi z mięsem i kaszą jęcznenną ( podsmażane)
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut.
Pierogi z mięsem i kaszą jęcznenną ( podsmażane)
Kaszę dodajemy do mięsa, przyprawiamy. Mieszamy.