bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Czekoladowy mus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dla osób które lubią musy - polecam super.

Czekoladowy mus

Składniki:

Czekoladowy mus

 

  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag),
  • 1 szklanka śmietanki 30-procentowej,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1/2 torebki cukru waniliowego,
  • kilka orzechów włoskich do przybrania.

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mus
Żółtka ubić na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu
roztopić masło, czekoladę (1/4 czekolady zostawić do
przybrania) i dodać kawę. Połączyć, dodając porcjami,
z ubitymi żółtkami i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę.
Wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do pucharków
i wstawić do lodówki.
Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodając cukier puder
i cukier waniliowy. Przed podaniem przybrać mus bitą
śmietaną, wiórkami gorzkiej czekolady i orzechami