Sposób przygotowania:
Czekoladowy torcik z wiśniami galaretką
Biszkopt: Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki powoli wsypywać do ubitych z cukrem jajek i dokładnie, ale delikatnie mieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy (ok. 22 cm). Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyłożyć na czystą ściereczkę i dobrze ostudzić. Najlepiej upiec go kilka godzin lub dzień wcześniej. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Biszkopt przekroić na pół na dwa płaty. Jeden płat biszkoptu umieścić w tortownicy, skropić go kompotem wiśniowym. Na biszkopcie ułożyć wiśnie wyjęte z kompotu, zalać tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce. Jak galaretka zastygnie, położyć na niej drugi płat biszkoptu, skropić go kompotem wiśniowym. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto (trochę zostawić do dekoracji), wygładzić powierzchnię, mocno schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto wyjąć z tortownicy i udekorować pozostawioną masą czekoladowo-śmietanowową. Ja do dekoracji użyłam dodatkowo kruchych ciastek w czekoladzie i wiórków kokosowych.
Alex_M
monikaT83
Beatris