marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czekoladowy wieniec na białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wszelkie rozetki, wieńce lub babki pieczone w formie z kominkiem mają powodzenie w wielu domach. Takie wypieki idealnie sprawdzają się do popołudniowej kawy czy na przyjęciach rodzinnych lub towarzyskich. Dobór smaków należy do tego, kto piecze!

Czekoladowy wieniec na białym winie

Składniki:

Czekoladowy wieniec na białym winie

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 150 g.margaryny do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 tabliczki czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • szklanka wina białego półsłodkiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do blachy
  • bułka tarta lub kaszka manna do wysypania

Sposób przygotowania:

Czekoladowy wieniec na białym winie
Niecałą kostkę tłuszczu zmiksować z niepełną szklanką cukru, dodając stopniowo po jednym jajku, by masa się nie zwarzyła. Wyłączyć mikser na 10 min. W tym czasie czekoladę po wypakowaniu połamać i rozpuścić w garnuszku ze śmietanką lub zetrzeć na tarce niecałą tabliczkę, a wiórki dodać do misy ze składnikami. Następnie wlać szklankę białego półsłodkiego wina i dodać cukru waniliowego oraz 1/2 szklanki śmietanki 30 %.

Zmiksować całość, zrobić przerwę i odmierzyć szklankami mąkę i wsypać do masy wraz z proszkiem do pieczenia i kolejny raz uruchomić mikser, póki wszystkiego się nie zmiesza. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułką tartą lub manną suchą i rozprowadzić po całym dnie. Wlać ciasto na dno formy i wstawić ją do nagrzanego do 180 st. C na 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i delikatnie wybić na deskę lub talerz płaski. Pokroić i jeść.