Sposób przygotowania:
Czekoladowy wieniec na białym winie
Niecałą kostkę tłuszczu zmiksować z niepełną szklanką cukru, dodając stopniowo po jednym jajku, by masa się nie zwarzyła. Wyłączyć mikser na 10 min. W tym czasie czekoladę po wypakowaniu połamać i rozpuścić w garnuszku ze śmietanką lub zetrzeć na tarce niecałą tabliczkę, a wiórki dodać do misy ze składnikami. Następnie wlać szklankę białego półsłodkiego wina i dodać cukru waniliowego oraz 1/2 szklanki śmietanki 30 %.
Zmiksować całość, zrobić przerwę i odmierzyć szklankami mąkę i wsypać do masy wraz z proszkiem do pieczenia i kolejny raz uruchomić mikser, póki wszystkiego się nie zmiesza. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułką tartą lub manną suchą i rozprowadzić po całym dnie. Wlać ciasto na dno formy i wstawić ją do nagrzanego do 180 st. C na 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i delikatnie wybić na deskę lub talerz płaski. Pokroić i jeść.
Zmiksować całość, zrobić przerwę i odmierzyć szklankami mąkę i wsypać do masy wraz z proszkiem do pieczenia i kolejny raz uruchomić mikser, póki wszystkiego się nie zmiesza. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułką tartą lub manną suchą i rozprowadzić po całym dnie. Wlać ciasto na dno formy i wstawić ją do nagrzanego do 180 st. C na 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i delikatnie wybić na deskę lub talerz płaski. Pokroić i jeść.