aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Czekośliwka wegańska i bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Powidła śliwkowo-czekoladowe. Jesienią produkujemy mnóstwo pysznych przetworów na zimę. Dlaczego ich nie zrobić równie pysznych, ale w zdrowszej wersji?

Czekośliwka wegańska i bez cukru

Składniki:

Czekośliwka wegańska i bez cukru

 

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 3 łyżki dobrego kakao (minimum 20%)
  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 50%)
  • ksylitol do smaku

Sposób przygotowania:

Czekośliwka wegańska i bez cukru
Śliwki umyć i pozbawić pestek. Włożyć do garnka z grubym dnem. Podsmażyć przez pół godziny. Odstawić. Nazajutrz czynność powtórzyć również przez 30minut. Trzeciego dnia tak samo. Można jednorazowo przez 1,5-2h jednak najlepsze są smażone przez 3 kolejne dni.

Do gotowej, gorącej masy dodać posiekaną czekoladę i kakao. 

Zagotować i w razie preferencji dosłodzić ksylitolem. Podgotować razem kilka minut przełożyć do wyparzonych słoiczków i za pasteryzować.