slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 911]

Czekośliwka z kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekośliwka to pyszne połączenie śliwek z czekoladą lub jak u mnie z kakao, zwane również śliwkową nutellą. Świetnie pasuje do bułeczek, ciast, naleśników czy wprost ze słoiczka. Polecam.

Czekośliwka z kakao

Składniki:

Czekośliwka z kakao

 

  • 3 kg śliwek (węgierki)
  • 1,5 szkl cukru (lub więcej)
  • 1/2 szkl kakao naturalnego

Sposób przygotowania:

Czekośliwka z kakao
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy je w kostkę. Gotowe przekładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie wstawiamy na gaz i gotujemy (bez przykrycia) przez 1-2 godziny na małym ogniu i często mieszamy. Gdy czekośliwka będzie dość gęsta to wsypujemy kakao, mieszamy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. Gotową czekośliwkę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut.

Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków po 400 ml.