SUPERPRZEPIS

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonk

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonk Więcej zdjęć (2)

Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem dojrzewających w słońcu soczystych moreli, posypane chrupiącą kruszonką to świetna propozycja letniego deseru z sezonowymi owocami.

Składniki:

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonk

Ciasto:

Kruszonka kukurydziana:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonk

ETAP 1:

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonk
morele umyć, pokroić i usunąć pestki, posypać cukrem

Owoce moreli umyć, podzielić na połówki, usunąć nożykiem pestki i posypać brązowym cukrem.

Kruszonka kukurydziana:

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonk
kruszonka z mąki kukurydzianej z dodatkiem masła i cukru

Miękkie masło, mąkę kukurydzianą i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

Ciasto:

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonk

Ubić jajka z cukrem na puszystą masę, następnie wlać kefir, dodać rozpuszczone masło, wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wlać aromat waniliowy.

Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
Wierzch ciasta posypać mąką ziemniaczaną, ułożyć pokrojone na połówki morele i posypać wcześniej przygotowaną kukurydzianą kruszonką.

ETAP 4:

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonk
gotowe ciasto stawić do nagrzanego piekarnika

Ciasto wstawić do piekarnika i piec nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut. Następnie pozostawić do wystudzenia i posypać cukrem pudrem.