Sposób przygotowania:
Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonkETAP 1:
Owoce moreli umyć, podzielić na połówki, usunąć nożykiem pestki i posypać brązowym cukrem.
Kruszonka kukurydziana:
Miękkie masło, mąkę kukurydzianą i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
Ciasto:
Ubić jajka z cukrem na puszystą masę, następnie wlać kefir, dodać rozpuszczone masło, wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wlać aromat waniliowy.
Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
Wierzch ciasta posypać mąką ziemniaczaną, ułożyć pokrojone na połówki morele i posypać wcześniej przygotowaną kukurydzianą kruszonką.
ETAP 4:
Ciasto wstawić do piekarnika i piec nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut. Następnie pozostawić do wystudzenia i posypać cukrem pudrem.
ciasteczka
Czekoladka 2