migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Czekośliwka- powidła z dodatkiem czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekośliwka czyli powidła z dodatkiem czekolady i/lub kakao przez wielu nazywana śliwkową nutellą. Do śliwek można dodać ulubioną czekoladę, ja dodałam gorzką. Cukru dodajemy wedle własnego smaku, zależy od tego jak słodkie są śliwki oraz jaką czekol

Czekośliwka- powidła z dodatkiem czekolady Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekośliwka- powidła z dodatkiem czekolady

 

  • 3 kg śliwek
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Czekośliwka- powidła z dodatkiem czekolady
Śliwki dokładnie umyć i osuszyć, usunąć pestki. Wypestkowane śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem. Postawić na małym ogniu aby śliwki puściły sok. Gdy śliwki puszczą sok zwiększyć płomień i gotować jak powidła aż śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję.

Można sobie gotowanie rozłożyć na 2-3 dni lub całość zrobić jednego dnia.

Gdy masa odparuje i zgęstnieje dodać połamaną czekoladę i kakao. Gotować aż czekolada się rozpuści.

Na koniec jeśli potrzeba dodać cukier do smaku, ja dodałam 1 szklankę.

Ponownie zagotować, wymieszać aby cukier się rozpuścił. Czekośliwkę przełożyć do słoiczków.

Zakręcić, ja dla pewności jeszcze pasteryzuję ok 15 minut od zagotowania.
Czekośliwka- powidła z dodatkiem czekolady
Śliwki dokładnie umyć i osuszyć, usunąć pestki.
Czekośliwka- powidła z dodatkiem czekolady
Wypestkowane śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem. Postawić na małym ogniu aby śliwki puściły sok.
Czekośliwka- powidła z dodatkiem czekolady
Gdy masa odparuje i zgęstnieje dodać połamaną czekoladę i kakao.
Czekośliwka- powidła z dodatkiem czekolady
Czekośliwkę przełożyć do słoiczków. Zakręcić, ja dla pewności jeszcze pasteryzuję ok 15 minut od zagotowania.