Sposób przygotowania:
Czekośliwka- powidła z dodatkiem czekolady
Śliwki dokładnie umyć i osuszyć, usunąć pestki. Wypestkowane śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem. Postawić na małym ogniu aby śliwki puściły sok. Gdy śliwki puszczą sok zwiększyć płomień i gotować jak powidła aż śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję.
Można sobie gotowanie rozłożyć na 2-3 dni lub całość zrobić jednego dnia.
Gdy masa odparuje i zgęstnieje dodać połamaną czekoladę i kakao. Gotować aż czekolada się rozpuści.
Na koniec jeśli potrzeba dodać cukier do smaku, ja dodałam 1 szklankę.
Ponownie zagotować, wymieszać aby cukier się rozpuścił. Czekośliwkę przełożyć do słoiczków.
Zakręcić, ja dla pewności jeszcze pasteryzuję ok 15 minut od zagotowania.
Można sobie gotowanie rozłożyć na 2-3 dni lub całość zrobić jednego dnia.
Gdy masa odparuje i zgęstnieje dodać połamaną czekoladę i kakao. Gotować aż czekolada się rozpuści.
Na koniec jeśli potrzeba dodać cukier do smaku, ja dodałam 1 szklankę.
Ponownie zagotować, wymieszać aby cukier się rozpuścił. Czekośliwkę przełożyć do słoiczków.
Zakręcić, ja dla pewności jeszcze pasteryzuję ok 15 minut od zagotowania.