jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pasta z papryczek chili

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To idealna pasta dla miłośników pikantnych potraw. Można jej używać do zup, gulaszy, lub po prostu cienko posmarować na pieczywo. I w takiej postaci ja najczęściej ją zjadam. Po otwarciu słoiczka, przechowujemy go w lodowce.

Pasta z papryczek chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z papryczek chili

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg papryczek chili,
  • 6 -7 ząbków czosnku,
  • ¾ łyżki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Pasta z papryczek chili

ETAP 1

Pasta  z papryczek chili
myjemy papryczki

Papryczki myjemy.

ETAP 2

Pasta  z papryczek chili
usuwamy gniazda nasienne

Umyte i osuszone przekrawamy wzdłuż na połowę i usuwamy gniazda nasienne. Czynność tę wykonujemy w jednorazowych rękawiczkach.

ETAP 3

Pasta  z papryczek chili
dusimy papryczkę

Tak przygotowane kroimy na mniejsze części. Pokrojone przekładamy do garnka. Podlewamy 2-3 łyżkami wody i dusimy do miękkości (około 15 minut).

ETAP 4

Pasta  z papryczek chili
dodajemy pozostałe składniki

Po tym czasie dodajemy sól, cukier, pokrojony czosnek oraz wlewamy olej.

ETAP 5

Pasta  z papryczek chili
miksujemy całość na gładki krem

Całość podgrzewamy jeszcze 5 minut, zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Otrzymaną pastę przekładamy do małych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Pastę pasteryzujemy około 10 minut. Gotowe.


Tagi:

chilli pasta