slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 819]

Konfitura z fig

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowitą konfiturę z fig. Idealna zimą do herbatki czy na kanapce. Pyszne owoce zamknięte w słoiku ucieszą małego i dużego smakosza. Polecam

Konfitura z fig

Składniki:

Konfitura z fig

 

  • 1 kg fig
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szkl ksylitolu (cukru)

Sposób przygotowania:

Konfitura z fig
Figi myjemy i osuszamy. Następnie kroimy figi w kosteczkę (wraz ze skórką) i przekładamy do garnka o grubym dnie. Do pokrojonych fig dodaję sok z cytryny oraz ksylitol, mieszamy i odstawiamy na 1-2 godz. Po tym czasie wstawiamy garnek na mały gaz i gotujemy przez ok. 30 minut, mieszamy często (można dłużej, zależy jaką chcemy mieć konsystencję). Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

Z podanych składników wychodzi 6 słoiczków po 180 ml.