bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Czerwona kapusta kwaszona na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

W sklepach raczej nie kupimy czerwonej kapusty kwaszonej, polecam. Wam swój sprawdzony sposób, kapusta jest bardzo smaczna i zdrowa, idealna na surówki.

Czerwona kapusta kwaszona na zimę

Składniki:

Czerwona kapusta kwaszona na zimę

 

  • 3 kilogramy czerwonej kapusty
  • 60 gram soli

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta kwaszona na zimę
Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze części, szatkujemy na szatkownicy, przekładamy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy.

Kapustę pozostawiamy do momentu aż puści sok, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, lekko dociskamy ręką żeby kapusta była ubita, zakręcamy.

Kapustę w słoikach odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień, odkręcamy każdy słoik, drewnianym patyczkiem przebijamy kapustę w kilku miejscach, zakręcamy i odstawiamy kapustę w ciemne i chłodne miejsce.

Tagi:

kapusta