Kaisuma

Kaisuma

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Czerwone podpłomyki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Znajomi zawsze się nimi zajadają. Przepis na prawdę dla każdego! :)

Czerwone podpłomyki

Składniki:

Czerwone podpłomyki

 

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 2-3 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • parę plastrów szynki
  • ser żółty (ilość wg. uznania)
  • szczypta ziół (mieszanka włoska lub do pizzy)
  • olej i ciepła woda

 

Sposób przygotowania:

Czerwone podpłomyki
1. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy do niej paprykę i podsmażamy na rumiano. W tym czasie kroimy szynkę w drobne paseczki (lub kosteczkę) i dodajemy do papryki. 2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy koncentrat, usmażoną paprykę i szynkę wraz z olejem, zioła i starty na drobno ser. Dodajemy ciepłej wody i zagniatamy ciasto. 3. Ciasto rozwałkowujemy i kieliszkiem do wina wycinamy kółka. Rozgrzewamy patelnię (bez oleju!) i układamy na niej kółka. Smażymy mocno z obu stron, po czym zmniejszamy ogień i pozwalamy im się jeszcze podsmażyć. Placuszki powinny być rumiane, chrupkie na wierzchu i miękkie w środku. Najlepiej smakują na ciepło. Idealne do sosów i dipów. Smacznego!