Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Czeski karp na ostro.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Czeski karp na ostro - danie z kuchni czeskiej :)

Czeski karp na ostro.

Składniki:

Czeski karp na ostro.

 

  • 1 oczyszczony i sprawiony karp (waga po odkrojeniu głowy ok. 1.5 kg)
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag czerwonej ostrej papryki (ze słoiczka)
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu
  • 10 dag pieczarek (ze słoiczka)
  • 8 łyżek mąki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ostre papryczki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Czeski karp na ostro.
Karpia myjemy i kroimy poziomo na dwa filety. Każdy filet kroimy jeszcze na 4 kawałki. Porcje karpia solimy i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na oleju. Skrapiamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy do miękkości na małym ogniu. Gotowego karpia zdejmujemy z patelni, a pozostały sos odparowujemy. Po odparowaniu oprószamy go resztą mąki i zasmażamy na złoty kolor. Dodajemy osączone i pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki osączonej papryki i starty chrzan, gotujemy 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Karpia podajemy z sosem, posypanego szczypiorkiem i udekorowanego papryczkami.

Tagi:

ostro karp