bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Czosnek marynowany z estragonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki marynowany czosnek często wykorzystuję jako dodatek do sałatek lub mięs. W swojej spiżarni lubię mieć kilka słoiczków w zapasie.

Czosnek marynowany z estragonem

Składniki:

Czosnek marynowany z estragonem

 

  • 500 gram czosnku
  • Suszony estragon
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Czosnek marynowany z estragonem
Ząbki czosnku obieramy, sparzamy gorącą wodą, układamy w umytych i wyparzonych słoikach, do każdego słoiczka wsypujemy po pół łyżeczki suszonego estragonu.

Do garnka wlewamy wodą, ocet, dodajemy cukier, sól i oliwę, zagotowujemy.

Gorącą zalewą zalewamy czosnek poukładamy w słoikach, zakręcamy, pasteryzujemy przez 15 minut.